Verenigingsavond 27 maart 2012 PDF Afdrukken E-mailadres

Verenigingsavond 27 maart 2012

 

 

Voor deze avond waren we te gast bij wijkcentrum IJpelaar aan de Corellistraat in Tilburg.


Het onderwerp, voeding van onze hoenders, werd behandeld door de heer Harrie Hoeben, een autoriteit op het gebied van voeding en management voor de professionele pluimveebedrijven.

Voor het bijwonen van deze lezing waren ook enkele verenigingen uit de regio uitgenodigd. De zaal liep dan ook lekker vol en nadat een ieder koffie of thee had kon Harrie van wal steken.


Gaande de presentatie werd duidelijk dat, of het nu gaat om vleesproductie, eierenproductie of de doelstelling van ons als hobbyisten, er toch veel parallellen te trekken zijn. Maar ook dat door kleine accentverschuivingen in de voeding er grote resultaten zijn te behalen. Maar ja, dan moet je al precies weten wat er allemaal in de voeding zit. En daar wringt de schoen. Want de door de fabrikant op de zak vermelde samenstelling voldoet alleen aan de wettelijke eisen en is per definitie onvolledig. De spreker liet een lijst zien van een niet bij naam genoemde producent waarbij pas echt duidelijk werd wat er allemaal in het voer zit. Voor menigeen ging de inhoudelijke behandeling hiervan te ver. Wel werd duidelijk waar je allemaal op moet letten en dat het vaak ook een kwestie is van de portemonnee.

Aan het eind van de presentatie werden de toehoorders nog in de gelegenheid gesteld om vragen te stellen. Hiervan werd in beperkte mate gebruik gemaakt.


Resumerend: een leerzame avond die duidelijk maakte dat de kwaliteitsnormen van de ene producent sterk kunnen afwijken van de andere producent en dat je zelf als fokker ‘bij de les’ moet blijven.


C. Verhoosel